Konum

Kayseri OSB
Teklif Al

Endüstri alanının yeni proje şefi Mekem. Özgün ve size özel çözümlerimiz için uygulama merkezimize bekliyoruz.

İletşim
Adres
O.S.B. 53. Cadde No:6
Karpuzsekisi Mevkii Kayseri/TURKIYE

Etik İlkeler ve Uyum Politikaları

Etik İlkeler ve Uyum Politikaları

MEKEM Tedarikçi Davranış Kuralları (“Kurallar”), Tedarikçi Yönetim Politikası’na uygun olarak tedarikçilerimizin ve alt tedarikçilerimizin MEKEM ile olan iş ilişkilerinde uymalarını beklediğimiz, pazarlık konusu olmayan asgari kuralları tanımlar. Kurallar’da tanımlanan standartlar, MEKEM’in tedarikçilerinden beklentilerini ortaya koyar. Kurallar bağlamında “Tedarikçi” terimi, ana tedarikçiyi, bağlı kuruluşlarını ve iştiraklerini, çalışanlarını, alt tedarikçilerini ve taşeronlarını ifade eder.

MEKEM, tedarikçilerinden yürürlükteki tüm yasa ve yönetmeliklere uymalarını ve uluslararası standartları ve en iyi uygulamaları benimsemek için ciddi çaba göstermelerini bekler.

Tedarikçi Davranış Kuralları, her bir Tedarikçiye ve tüm Tedarikçilere uygulanabilecek genel ilkeleri içerir ve burada yer alan hiçbir hüküm, aynı konudaki herhangi bir yazılı anlaşmada yer alan özel hükümler tarafından geçersiz kılınamaz.

Kuralların kabulü, tüm MEKEM tedarik sözleşmeleri ve siparişleri için bir ön koşuldur. Bu nedenle tedarikçiler, tüm faaliyetlerinin bu belgede belirtilen ilkelere uygun olduğunu garanti ederler. Bu nedenle tedarikçilerimizin tüm faaliyetlerinde koşulsuz olarak Kurallar’a uymaları, çalışanlarını Kurallar hakkında bilgilendirmeleri, çalışanlarının Kurallar’a gereken önemi vermelerini sağlamaları ve Kurallar’ı çalışanlar için kolay erişilebilir hale getirmeleri beklenmektedir. Kurallar’da belirtilen standartlar MEKEM ile tedarikçileri arasında yasal bir anlaşma oluşturmaz; ancak Kurallar böyle bir anlaşmanın temel bir parçasıdır.

Tedarikçi aşağıdaki şartlara ve ilkelere uymayı kabul eder:

1. Yasalara uyum: Tedarikçiler, kendileri için geçerli olan tüm yasa ve yönetmeliklere tam olarak uyacaklardır.  

2. Çevresel sürdürülebilirlik: MEKEM, tedarikçilerinden sağladıkları ürün ve hizmetlerle ilgili çevresel riskleri, etkileri ve sorumlulukları net bir şekilde anlamalarını bekler:  

Yasal normlar ve uluslararası standartlar açısından çevrenin korunmasına riayet edilmesi;
Geliştirme, üretim, kullanım ömrü ve sonraki tüm süreçlerde insanlar ve çevre üzerinde olumsuz etkilerin önlenmesi;
Malzeme azaltımı ve ikamesi, bakım ve geri dönüşüm konularına dikkat edilmesi;
Yenilenebilir enerjilerin kullanımı ve enerji verimliliği iyileştirmeleri yoluyla sera gazı emisyonlarının sürekli olarak azaltılması;
Kirleticilerin emisyonunu, su kirliliğini ve su tüketim seviyesini azaltmak için kurumsal önlemler yoluyla hava ve su kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi;
Çevreye ve sağlığa zararlı maddelerden kaçınma.

Tedarikçiler, faaliyetlerinin yürürlükteki tüm çevre mevzuatına uygun olmasını sağlayacak süreçlere sahip olmalıdır. Gerekli tüm çevre izinleri, onayları ve tescilleri alınmalı, muhafaza edilmeli ve buralarda tanımlanan koşul ve gerekliliklere uygun olarak bunlara uyulmalıdır.

Tedarikçiler, üretilen atık seviyelerini ortadan kaldırmak veya azaltmak için pratik çabalar göstermeli ve mümkün olan her yerde atık malzemeleri yeniden kullanmalı ve geri dönüştürmelidir. Tüm atıkların toplanması, depolanması, taşınması, işlenmesi ve bertarafı yürürlükteki yönetmeliklere uygun olarak ve çevreye duyarlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir.  

3. İnsan hakları ve sosyal sürdürülebilirlik: Tedarikçinin 3.1-3.9 maddelerine bağlılığını teyit etmek için politikaları mevcut olmalı ve ilgili yerlerde iyileştirme programları bulunmalıdır:

3.1 Zorla çalıştırma, bağlı çalıştırma ve insan ticaretinin engellenmesi:  

• Tüm istihdam işçi tarafından özgürce seçilebilecektir. İşçiler (makul ve ücretli ihbar sürelerine tabi olarak) istedikleri zaman işten ayrılmakta özgür olabilecek ve örneğin çalışan pasaportlarının, kimlik belgelerinin veya para depozitolarının orijinal kopyalarının tutulması yoluyla herhangi bir zorlama veya kısıtlamaya tabi tutulmayacaktır.  

• Borçlandırılmış işgücü kullanılmamalıdır. İş, adil bir ücret karşılığında üstlenilmeli ve alınan bir borcu geri ödemek için yüklenilmemelidir.

• Tedarikçi her türlü modern köleliği önlemelidir. Örnek olarak zorla fazla mesai, kimlik belgelerinin alıkonulması ve insan kaçakçılığı verilebilir.

3.2 Çocuk işçiler: Tedarikçi, yasal asgari yaştan (ILO Sözleşmesi 138 uyarınca) daha küçük çocukları istihdam etmekten kaçınmayı taahhüt eder. Tedarikçiden ayrıca 18 yaşından küçük çalışanların gece veya fazla mesai yapmamalarını ve sağlıklarına, güvenliklerine veya gelişimlerine zarar verecek çalışma koşullarına karşı korunmalarını sağlaması beklenir. Tedarikçi, genç işçilerin çalışmalarının okula devam etmelerini engellememesini sağlayacaktır.

3.3 Maaşlar ve sosyal haklar: Asgari olarak, tüm işgücü için yasal olarak garanti edilen asgari ücret standardına uyulmalı, çalışanlar ücretleri hakkında net bilgi almalı ve disiplin tedbiri olarak ücretlerden haksız kesintiler yapılmasına izin verilmemelidir.

3.4 Çalışma saatleri: Çalışma saatleri, molalar da dahil olmak üzere ulusal veya yerel yasalara göre sınırlandırılmalıdır. Fazla mesai ilgili yasal düzenlemelere tabidir, gönüllülük esasına dayanmalı ve adil bir şekilde karşılığı ödenmelidir.  Çalışanlar her yedi günde bir en az bir gün izinli olmalıdır. Tedarikçi, azami çalışma saatlerini ve izin haklarını düzenleyen yerel yasa ve yönetmeliklere saygı göstermelidir.

3.5 Örgütlenme özgürlüğü, toplu iş sözleşmesi: Çalışanlar, ayrımcılığa veya yıldırmaya maruz kalmadan bir sendikaya katılma veya sendika kurma hakkına sahiptir. Tedarikçilerimizden, çalışanlarının barışçıl bir şekilde örgütlenmelerine, özellikle de işçi temsilciliği ve medeni konularla ilgilenmelerine izin vermelerini bekleriz. Buna, çıkarlarını korumak için yasaların elverdiği durumlarda toplu iş sözleşmesi yapma hakkı da dahildir.

3.6 Sağlık, güvenlik ve çalışma koşulları: Tedarikçiler, sektöre özgü tehlikelerin farkında olarak ve iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun şekilde tüm çalışanlar için adil, hijyenik, sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları sağlamalıdır. Çalışanlara ilgili eğitimler verilmelidir.

3.7 Düzenli istihdam: Tüm çalışanlara, yerel ilgili yasal düzenlemelere uygun olarak şart ve koşullarını belirleyen yazılı bir iş sözleşmesi düzenlenmelidir. Tüm istihdamın ve istihdamın sona erdirilmesinin adil bir şekilde gerçekleştirilmesini bekleriz.  

3.8 Sert veya insanlık dışı muamele yapılmaması: Sert veya insanlık dışı muamele olmamalıdır. Tedarikçiler cinsel taciz, cinsel istismar, bedensel ceza, psikolojik veya fiziksel zorlama ya da sözlü taciz veya gözdağı dahil olmak üzere her türlü tacizi önlemek için gerekli tüm adımları atacaktır.  Tedarikçiler, operasyonlarındaki ve tedarik zincirlerindeki tüm çalışanlara, iş gücü uygulamalarıyla ilgili şikayetlerin cezalandırılma korkusu olmadan isimsiz olarak iletilebileceği bir mekanizma sağlamalıdır. Tedarikçiler, iletilen tüm şikayetleri araştırmalı ve bunları ele almak için uygun önlemleri almalıdır.

Tüm bireyler ve gruplar, cinsiyet, ten rengi, etnik veya sosyal köken, genetik özellikler, dil, din veya ideoloji, siyasi veya diğer görüşler, ulusal bir azınlığa mensup olma, net servet, doğum durumu, engellilik, yaş veya cinsel yönelim dahil olmak üzere kişisel özelliklerine bakılmaksızın eşit muamele görmelidir.

3.9 Çeşitlilik ve Kapsayıcılık: Tedarikçiler ayrımcılık yapmamayı ve fırsat eşitliğini desteklemeli ve çeşitlilik içeren ve kapsayıcı bir işyerini teşvik etmelidir.

4. İş Dürüstlüğü ve Kurumsal Etik

Yolsuzlukla Mücadele: Tedarikçiler hiçbir koşulda rüşvet veya yolsuzluğa karışmamalıdır.

Anti-Tröst Yasası ve diğer rekabet yasaları: Tedarikçiler ulusal ve uluslararası rekabet yasalarına uymalı ve fiyatlar, pazarlar veya tekliflerle ilgili herhangi bir anlaşmaya katılmamalıdır.

Çıkar çatışmalarının önlenmesi: Tedarikçiler, iş ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek çıkar çatışmalarından kaçınmalıdır.

Fikri Mülkiyet Hakları: Tedarikçiler fikri mülkiyet haklarına saygı göstermelidir.

Şeffaflık: Tedarikçiler ticari faaliyetlerini raporlarken şeffaf ve doğru olmalıdır.

Data Privacy and Security: Tedarikçiler gizli bilgileri korumalı ve veri gizliliğini sağlamalıdır. Tedarikçi, müşterilerinin, tedarikçilerinin ve çalışanlarının özel bilgilerin korunmasına ilişkin makul beklentilerini karşılamayı taahhüt eder. Veri koruma ve bilgi güvenliği ile ilgili yasaların yanı sıra kişisel bilgilerin toplanması, saklanması, işlenmesi, iletilmesi, yedeklenmesi ve silinmesine ilişkin hükümet düzenlemelerine uymalıdır.

5. Tedarik zinciri: Tedarikçiler, ürünlerinin gerekli tüm kalite ve güvenlik standartlarını karşıladığından emin olmalıdır. Sağlıklı bir tedarik zinciri için MEKEM, tedarikçilerinden de kendi tedarikçilerini burada belirtilen Davranış Kuralları içeriğine uymaya teşvik etmelerini beklemektedir.

6. İzleme ve Uyumluluk:

Tedarikçiler, Davranış Kuralları ile ilgili denetim ve değerlendirmeleri kabul eder ve tespit edilen uygunsuzluklar için düzeltici önlemler almakla sorumlu tutulur. Bu Davranış Kurallarına uyum konusunda şüpheler olması durumunda, tedarikçiden uygun karşı önlemleri alması ve süreci MEKEM’deki sorumlu kişiye bildirmesi istenecektir.

7. Legal Consequences of Violations: Burada belirtilen gerekliliklerin MEKEM için önemli olduğu ifade edilmektedir. Bu Davranış Kurallarının herhangi bir şekilde ihlali, MEKEM’in gerektiği takdirde yasal işlemleri başlatması ile sonuçlanabilir. Özellikle, MEKEM bu Davranış Kurallarının ciddi veya tekrarlanan ihlalleri durumunda iş ilişkisini sona erdirme hakkını saklı tutar. Tedarikçiden, tespit edilen ihlalleri önlemek için derhal karşı önlemler başlattığını güvenilir bir şekilde garanti etmesi ve kanıtlayabilmesi beklenir.